امروزه رهبران شرکتها و سازمانها به درستی دریافتهاند که اگر چه الگوهای فرمان و کنترل همچنان جایگاه و اهمیت سنتی خود را در درون سازمانها حفظ کردهاند، اما نقش و اهمیت فرآیند نفوذ در میان کارکنان و متقاعد ساختن آنها در ارتباط با پذیرفتن و مشارکت در روند رهبری تغییر و رشد شرکتی بیش از پیش نمایان شده است. در این مقاله نویسنده کوشیده تا در مورد عوامل نامرئی مهمی که زیربنای رفتارهای انسانی را تشکیل میدهند، بحث کند و نشان دهد که این عوامل از جمله عواملی است که موفق ترین و پرنفوذترین رهبران و مدیران دنیا آنها را بهخوبی درک کرده و با آنها بازی میکنند. در نتیجه، با مطالعه این مقاله از تحول شگرفی که در حال حاضر در دنیای کسب و کار در حال روی دادن است، مطلع خواهید شد و در مییابید که چگونه میتوان با تمرکز روی عوامل نامرئی تغییر در سازمان، هم از بسیاری از مشکلات و موانع موجود بر سر راه ایجاد تغییر خلاصی پیدا کرد و هم از بروز و تحکیم الگوهای جدید اطمینان حاصل کرد.
چرا تغییرات به ندرت نهادینه میشوند؟
بهطور کلی، افراد هر سازمانی با یک سری الگوهای فکری و رفتاری خاص خو گرفتهاند که تغییر دادن آنها کاری حساس و پیچیده است. سازمانها و شرکتها همواره به بازگشت به وضعیتی که قبلا به آن خو گرفتهاند و در آن احساس راحتی میکردهاند، تمایل دارند. بنابر این، بزرگترین چالش فراروی رهبران و مدیران امروز عبارت است از یافتن راهی برای تشویق و متمایل ساختن افراد سازمان به ایجاد تغییرات مثبت و پایدار، آن هم با کمال میل و علاقه باطنی.
عوامل نامرئی عملکرد
بهطور کلی، سه عنصر نامرئی عملکرد وجود دارد که تاثیر شگرف و تعیینکنندهای بر عملکرد کلیه سطوح شرکتها و سازمانها دارد. نخستین عامل نامرئی موثر بر عملکرد، کیفیت نتایج و دستاوردهاست که به کیفیت اقدامات و رفتارهای کارکنان سازمان و میزان تاثیرگذاری مدیران بر شکلگیری آنها مربوط میشود. دومین عنصر نامرئی عملکرد به تاثیرگذاری مدیران بر بهبود رفتارهای سازمانی کارکنان مربوط میشود. چنانچه مدیری بتواند کاری کند که کارمندانش همان احساسی را داشته باشند که او دارد و همان چیزی را بخواهند که او میخواهد، آنگاه همه مشکلات حل خواهد شد. باید توجه داشت که احساسات و عواطف کارکنان، نقشی کلیدی در بروز تغییرات رفتاری و عملکردی مثبت از سوی آنها دارد و این همان عامل نامرئی سومی است که بر بهبود عملکردها تاثیر بسزایی دارد.
سه سناریو برای مدیریت تغییر
بهطور کلی، سه سناریو برای مدیریت تغییر وجود دارد که شما باید تلاشها و اقدامات خود برای ایجاد تغییرات مطلوب در سازمان را بر اساس آنها شکل دهید. هر کدام از این سناریوها در سطوح مختلف سازمانی قابل پیاده شدن و اجرا هستند و برای هر نوع تغییری میتوان از یکی از آنها و ترکیبی از آنها بهره برد.
سناریوی شماره 1: سعی کنید تا بهصورت غیررسمی و خارج از چارچوبهای کنترل و فرمان، دیگران را به مشارکت در رفتاری جدید و تغییر در روشهای انجام دادن کار تشویق کنید. این کار را میتوان در سطوح مختلف سازمان به اجرا درآورد. برای این کار در وهله اول باید انگیزه ایجاد و گسترش تغییر را در درون افراد تقویت کرد و آنها را برای مشارکت در فرآیند تغییر تشویق و تحریک کرد بدون اینکه اجبار و الزامی در کار باشد.
سناریوی شماره 2: فعالیتها و اقدامات صورت گرفته توسط افراد گوناگون که با هدف ایجاد تغییرات انجام میشود را در قالب یک نقشه راه تغییر متمرکز کنید. این نقشه راه میتواند شامل مراحل گوناگونی چون برنامهریزی، اجرا و تثبیت تغییر باشد. در این میان، نقش شما بهعنوان مدیر و رهبر سازمان، نقشی راهبردی و جهتدهنده است و شما میکوشید تا با ایجاد و هماهنگسازی تیمهای کاری ویژه تغییر، بستر مساعدی را برای تحقق اهداف مربوط به تغییر سازمانی فراهم آورید.
سناریوی شماره 3: بهطور رسمی و با استفاده از کانالهای رسمی، رفتار افراد خود را تحت تاثیر قرار دهید تا بدین وسیله تغییرات مثبتی را در عملکردها و دستاوردهای آنها به وجود بیاورید. شما برای این کار، از اختیاراتی که بنا به زنجیرههای فرمان و سلسله مراتب اداری و سازمانی به شما داده شده استفاده کرده و زیر دستان خود را به سمت و سوی مورد نظر خود سوق میدهید تا در نهایت، تغییرات لازم را به مرحله اجرا درآورند. با این همه باید دانست اجرای موفق هر کدام از این سه سناریو به معنای پایان کار و خاتمه یافتن فرآیند تغییر نیست و پس از آن نیز باید در راستای تداوم تغییر و تقویت انگیزه و گرایش کارکنان به سمت تغییرات بیشتر کوشید و این پروسه پیچیده و دشوار را ناتمام نگذاشت که در این میان، استفاده از ابزارهای نظارتی و تشویقی، خالی از لطف نخواهد بود.
منبع اصلی: بیزنس ویک- ترجمه دنیای اقتصاد- مورخ 20 اسفند 1394 - تلخیص : مدیریت سایت
منبع عکس: اینترنت- سایت dreamtimes
درصورت تمایل می توانید متن کامل این مطلب را در لینک زبربخوانید.
ارسال نظرهای شما :