لنوو، بزرگترین تولید کننده رایانه های شخصی در جهان، سال گذشته میزبان یک نشست تجاری مهم در تهران بود تا جدیدترین محصولات خود را به تجار ایرانی معرفی نماید. این شرکت دارای ارتباطات گسترده ای در آمریکاست، اما از آنجایی که به چینی ها تعلق دارد، ورود آن به بازار ایران آسانتر است. سال گذشته شرکت اپل ارتباطاتی را با توزیع کنندگان ایرانی برقرار کرد تا احتمالا در صورت کاهش تحریم های غرب، با تمام ظرفیت تجاری اش از جمله فروش آیفون، رایانه های شخصی، لپتاپ ها و حتی ایجاد فروشگاه های محصولاتش وارد بازار ایران شود. شرکت بزرگ دیگری که شروع به رزرو حضور خود در بازار ایران کرده، شرکت آمریکایی مایکروسافت است. رسانه های ایرانی در ماه سپتامبر گزارش دادند که مایکروسافت یک فروشگاه در تهران برای فروش محصولاتش از جمله گوشی های تلفن همراه و تبلت راه اندازی کرده است. دیگر شرکت های مهم آمریکایی که به دنبال چشم انداز سرمایه گذاری در بازار ایران هستند، شامل جنرال الکتریک و بوئینگ هستند.
همچنین، موسسه تحقیقاتی BMI مستقر در انگلیس پیشبینی کرده که بازارآی تی ایران شامل رایانه، موبایل و گیم از رقم 9.5 میلیارد دلار در سال 2014 به رقم 13 میلیارد دلار خواهد رسید و جمعیت 77 میلیونی ایران پتانسیل حضور بزرگان آی تی دنیا را در خود دارد*.از سوی دیگر کمپانیهای آسیایی و اروپایی که منتظر برداشته شدن رسمی تحریمها نشدهاند، سعی کردهاند بهصورت خزنده وارد بازار ایران شوند و به همین خاطر کمپانیهای آمریکایی از این بابت احساس واهمه پیداکردهاند که مبادا بازار جدیدی مثل ایران را برای همیشه از دست بدهند.بر همین اساس کمپانی HP Sarl که شعبه سوئیسی اچ پی آمریکاست، ماه گذشته موافقتنامه رسمی با مقامات ایرانی درزمینهٔ فروش محصولات سختافزاری و پشتیبانی فنی از سرورهای اچ پی (که در ایران بسیار محبوب بوده و در دوران تحریم نیز دور زده میشده) امضا کرده تا بتواند فروش رسمی محصولاتی مانند تبلت، لپتاپ و ... را بهزودی در ایران راهاندازی کند. اپل نیز از طریق شعبههای خود در اروپا با مقامات ایرانی ارتباط پیداکرده تا زمینه فعالیت رسمی و حتی دایر کردن فروشگاه رسمی را موردبررسی قرار دهد. هرچند حضور مستقیم اپل در ایران به ضرر فروشندگان و توزیعکنندگان ایرانی است و ممکن است فروش مستقیم تبدیل به فروش غیرمستقیم از طریق توزیعکنندگان شود، اما موضوع خدمات پس از فروش دغدغه هر دو طرف است که تا این موضوع حل نشود، حضور رسمی و مستقیم صورت نخواهد گرفت.
از سوی دیگر، کالاهای مصرفی ایران هم از بازارهای هدف شرکتهای آمریکایی است. شرکتهای نوشابه ساز آمریکایی کوکاکولا و پپسی سالهاست در ایران مشغول کارند و توانستهاند بخش بزرگی از بازار را به نام خود کنند. ایران توانسته با خرید تکنولوژی این دو شرکت و فرمول تهیه نوشابه یکی از بزرگترین نمایندگیهای کوکا کولا و پپسی را در ایران به راه بیاندازد و سالیان سال در کشورمان فعالیت کند. این فعالیت حتی در دوره تحریم ها متوقف نشد و دو برند آمریکایی توانستند محصولاتشان را در بازار پر تقاضای ایرانی از طریق کارخانه های ایرانی خود عرضه کنند. بهمین سیاق، فعالیت فیلیپ موریس به عنوان یک کمپانی آمریکایی و تولید مشارکتی سیگار مارلبرو در ایران منعی نخواهد داشت اگر این شرکت اقدام به سرمایهگذاری، واردات تکنولوژی و ارائه روش های جدید تولید سیگار در ایران بپردازد.به گفته فعالان صنعت دخانیات کشور بخش بزرگی از 24 میلیارد نخ سیگاری که سالانه به صورت قاچاق وارد کشور میشود را این سیگار به خود اختصاص داده است. سیگار آمریکایی تباری که ذائقه مشتریان زیادی در ایران را به سمت خود کشانده است. مالبرو را بسیاری از ایرانیان که سالانه 60 میلیارد نخ انواع سیگار را مصرف می کنند، می شناسند. بازار مولوی پر است از انواع پاکتهای این سیگار.
از این رو به نظر میرسد مسولان وزارت صنعت دو راه در خصوص قرارداد خود با کمپانی فیلیپ موریس پیش روی خود دارند. راه اول اینکه بگویند قرارداد مارلبرو ابتدا از راه واردات رسمی کار خود را شروع کرده و به منظور بالا بردن سطح اشتغال و تولید محصول با کیفیت، خط تولید آن در کشورمان به راه خواهد افتاد و راه بعدی اینکه اعلام کنند در قرارداد مارلبرو بخش واردات رسمی حذف شده و این شرکت می تواند به طور مشارکتی با شرکت دخانیات ایران یا مستقلا از طریق سرمایهگذاری در ایران به تولید سیگار بپردازد. اما با توجه به اینکه منعی برای تولید این سیگار در کشور وجود ندارد و وزارت صنعت، معدن و تجارت قراردای رسمی را با نمایندگی این شرکت در ایران به امضا رسانده، این امکان وجود دارد که تولید مارلبرو به عنوان یک سیگار آمریکایی تبار در ایران آغاز شود به شرط آنکه این شرکت از طریق سرمایهگذاری، انتقال دانش فنی و واردات تکنولوژی بتواند خط تولید سیگار در کشورمان به راه اندازد.
این در حالی است که برای نخستین بار پس از سال 1979 با توافق هسته ای، نقش کشورمان در نظم منطقه خاورمیانه از سوی آمریکا به رسمیت شناخته می شود. مشروح گزارش عصرایران، به نقل از وب سایت نشنال را اینجا بخوانید.
ارسال نظرهای شما :